Home /
Viisi suosituinta kahvia – mikä on suosikkisi?
;

Viisi suosituinta kahvia – mikä on suosikkisi?

Kahvilat tarjoavat nykyään yhä erikoisempia erikoiskahveja. Monet kahvijuomat saa lämpimänä ja kylmänä, ja kahveista tehdään useita versioita. Kahvin voi saada vaikkapa toffeen makuisena lisäämällä makusiirappia kahvin joukkoon, ja jo useat eri maitovaihtoehdot tekevät samasta kahvista eri makuisen. Olennaisinta erikoiskahvien tunnistamisessa onkin kahvin, maidon ja maitovaahdon suhde toisiinsa. Tässä blogissa opit viidestä eri kahvista aina perinteisestä suodatinkahvista australialaiseen Flat Whiteen sekä erikoiseen Cold Brew -kahviin.

Suomalaisen suosikki on suodatinkahvi

Suomalaiset tunnetaan kahvinjuonnista. Olemme ykkösiä tilastoissa kahvin kulutuksen suhteen koko maailmassa, eikä ihme, sillä kulutamme keskimäärin lähes 10 kiloa kahvia henkeä kohden joka vuosi. Vaikka erikoiskahvit ovat monipuolistaneet suomalaista kahvikulttuuria ja yhä useammin kahvilassa tilataan muuta kuin suodatinkahvia, on se edelleen suomalaisten suosikki. Niissäkin on tapahtunut kehitystä viime vuosina, ja monesti tarjolla voi olla muutakin kuin Juhla Mokkaa tai Presidenttiä. Tapa nauttia niin sanottu tavallinen kahvi mustana tai maidolla onkin lähinnä suomalaisten ja muiden pohjoismaalaisten suosiossa – muualla Euroopassa tilataan yleensä cappuccinoa, lattea tai espressoa.

Cappuccino kuuluu italialaiseen aamiaiseen

Cappuccino on helppo valinta. Kahvi koostuu yleensä yhdestä espressosta, kuumasta maidosta ja maitovaahdosta. Jokaista näistä laitetaan samassa suhteessa, jolloin kupista yksi kolmasosa on kahvia ja kaksi kolmasosaa maitoa sekä maitovaahtoa. Cappuccino on erikoiskahviksi melko vahva. Kuten monet muutkin erikoiskahviklassikot, on myös cappuccino kotoisin Italiasta. Tiesitkö, että italialaisessa kahvikulttuurissa maitopohjaiset kahvit kuuluvat vain aamuun? Puolenpäivän jälkeen ei enää juoda maitopohjaisia juomia, vaan italialaiset siirtyvät espressoon. Muualla maailmassa ollaan joustavampia säännöissä eikä cappuccinon tilaamista illalla katsota kieroon.

Lattea tilaa yhä useampi

Latte on lempeä kahvi, ja sitä on helppo nauttia myös iltaisin. Tämä maitoisa kahvi on edellisen kahvin tapaan kotoisin Italiasta. Latte on helppo erottaa cappuccinosta, vaikka se syntyy samoista raaka-aineista kuin cappuccino: espressosta, maidosta ja maitovaahdosta. Tämä kahvi tarjoillaan perinteisesti isosta lasista mukin sijaan, ja yhden tai kahden espressoshotin jälkeen lasi täytetään lähes kokonaan kuumalla maidolla. Latten pinnalle laitetaan maitovaahtoa cappuccinoa vähemmän. Tämän juoman saa usein myös kylmänä – kokeile jäälattea makusiirapilla kesän kuumimpina päivinä!

Flat White on on latten serkku Australiasta

Latte ja cappuccino ovat molemmat tuttuja konservatiivisemmallekin kahvin kuluttajalle, mutta Flat White herättää edelleen hieman hämmennystä joillekin. Tämä kahvi on löytänyt tiensä kahviloiden valikoimaan aina Australiasta asti, vaikka toisaalta osa sanoo kahvin olevan kotoisin Uudesta-Seelannista. Monien mielestä Flat White muistuttaa Lattea, mutta on maultaan vahvempi. Vahvempi kahvin maku johtuu vähäisemmästä maidon määrästä. Flat Whiten maito on yleensä perinteisen maitovaahdon sijasta niin sanottua microfoamia, joka on perinteistä maitovaahtoa tiiviimpää ja pehmeämpää. Flat White tarjoillaan perinteisesti lasista latten tapaan, mutta lasi on yleensä tavallisen juomalasin kokoinen ison lasin sijaan.

Kesähitti Cold Brew yllättää

Mikä se Cold Brew sitten on? Cold Brew löysi tiensä Suomeen muutamia vuosia sitten. Tätä kahvia tarjoillaan lähinnä kesäisin, sillä harvempi meistä suomalaisista nauttii kylmästä kahvijuomasta talvipakkasilla. Nimestä voi päätellä paljon, sillä kahvi uutetaan kylmässä vedessä vähintään 8 ja enimmillään 24 tunnin ajan. Kahvi on siten jo luonnostaan viileää, kun taas muut jääkahvijuomat jäähdytetään jäiden avulla kylmäksi. Maku voi olla hieman kitkerä tottumattomalle riippuen uutetun kahvin vahvuudesta, mutta toisaalta Cold Brewn voi tilata maidon kanssa ja makusiirapeilla. Suosituimpia makusiirappeja Cold Brewn kanssa ovat vanilja, karamelli ja suklaa.

Kahvilat tarjoavat nykyään yhä erikoisempia erikoiskahveja. Monet kahvijuomat saa lämpimänä ja kylmänä, ja kahveista tehdään useita versioita. Kahvin voi saada vaikkapa toffeen makuisena lisäämällä makusiirappia kahvin joukkoon, ja jo useat eri maitovaihtoehdot tekevät samasta kahvista eri makuisen. Olennaisinta erikoiskahvien tunnistamisessa onkin kahvin, maidon ja maitovaahdon suhde toisiinsa. Tässä blogissa opit viidestä eri kahvista aina perinteisestä suodatinkahvista australialaiseen Flat Whiteen sekä erikoiseen Cold Brew -kahviin.

Suomalaisen suosikki on suodatinkahvi

Suomalaiset tunnetaan kahvinjuonnista. Olemme ykkösiä tilastoissa kahvin kulutuksen suhteen koko maailmassa, eikä ihme, sillä kulutamme keskimäärin lähes 10 kiloa kahvia henkeä kohden joka vuosi. Vaikka erikoiskahvit ovat monipuolistaneet suomalaista kahvikulttuuria ja yhä useammin kahvilassa tilataan muuta kuin suodatinkahvia, on se edelleen suomalaisten suosikki. Niissäkin on tapahtunut kehitystä viime vuosina, ja monesti tarjolla voi olla muutakin kuin Juhla Mokkaa tai Presidenttiä. Tapa nauttia niin sanottu tavallinen kahvi mustana tai maidolla onkin lähinnä suomalaisten ja muiden pohjoismaalaisten suosiossa – muualla Euroopassa tilataan yleensä cappuccinoa, lattea tai espressoa.

Cappuccino kuuluu italialaiseen aamiaiseen

Cappuccino on helppo valinta. Kahvi koostuu yleensä yhdestä espressosta, kuumasta maidosta ja maitovaahdosta. Jokaista näistä laitetaan samassa suhteessa, jolloin kupista yksi kolmasosa on kahvia ja kaksi kolmasosaa maitoa sekä maitovaahtoa. Cappuccino on erikoiskahviksi melko vahva. Kuten monet muutkin erikoiskahviklassikot, on myös cappuccino kotoisin Italiasta. Tiesitkö, että italialaisessa kahvikulttuurissa maitopohjaiset kahvit kuuluvat vain aamuun? Puolenpäivän jälkeen ei enää juoda maitopohjaisia juomia, vaan italialaiset siirtyvät espressoon. Muualla maailmassa ollaan joustavampia säännöissä eikä cappuccinon tilaamista illalla katsota kieroon.

Lattea tilaa yhä useampi

Latte on lempeä kahvi, ja sitä on helppo nauttia myös iltaisin. Tämä maitoisa kahvi on edellisen kahvin tapaan kotoisin Italiasta. Latte on helppo erottaa cappuccinosta, vaikka se syntyy samoista raaka-aineista kuin cappuccino: espressosta, maidosta ja maitovaahdosta. Tämä kahvi tarjoillaan perinteisesti isosta lasista mukin sijaan, ja yhden tai kahden espressoshotin jälkeen lasi täytetään lähes kokonaan kuumalla maidolla. Latten pinnalle laitetaan maitovaahtoa cappuccinoa vähemmän. Tämän juoman saa usein myös kylmänä – kokeile jäälattea makusiirapilla kesän kuumimpina päivinä!

Flat White on on latten serkku Australiasta

Latte ja cappuccino ovat molemmat tuttuja konservatiivisemmallekin kahvin kuluttajalle, mutta Flat White herättää edelleen hieman hämmennystä joillekin. Tämä kahvi on löytänyt tiensä kahviloiden valikoimaan aina Australiasta asti, vaikka toisaalta osa sanoo kahvin olevan kotoisin Uudesta-Seelannista. Monien mielestä Flat White muistuttaa Lattea, mutta on maultaan vahvempi. Vahvempi kahvin maku johtuu vähäisemmästä maidon määrästä. Flat Whiten maito on yleensä perinteisen maitovaahdon sijasta niin sanottua microfoamia, joka on perinteistä maitovaahtoa tiiviimpää ja pehmeämpää. Flat White tarjoillaan perinteisesti lasista latten tapaan, mutta lasi on yleensä tavallisen juomalasin kokoinen ison lasin sijaan.

Kesähitti Cold Brew yllättää

Mikä se Cold Brew sitten on? Cold Brew löysi tiensä Suomeen muutamia vuosia sitten. Tätä kahvia tarjoillaan lähinnä kesäisin, sillä harvempi meistä suomalaisista nauttii kylmästä kahvijuomasta talvipakkasilla. Nimestä voi päätellä paljon, sillä kahvi uutetaan kylmässä vedessä vähintään 8 ja enimmillään 24 tunnin ajan. Kahvi on siten jo luonnostaan viileää, kun taas muut jääkahvijuomat jäähdytetään jäiden avulla kylmäksi. Maku voi olla hieman kitkerä tottumattomalle riippuen uutetun kahvin vahvuudesta, mutta toisaalta Cold Brewn voi tilata maidon kanssa ja makusiirapeilla. Suosituimpia makusiirappeja Cold Brewn kanssa ovat vanilja, karamelli ja suklaa.